Hvordan skal fjæset stå?

Nogle gange så ved folk bare ikke bedre, selv lægerne.

Hørt hos speciallægen:

Lægen: hvorfor er det nu, du ikke arbejder i øjeblikket?
Mig: fordi jeg har sådan et post traumatisk stress syndrom (ptsd), jeg bokser med.
Lægen udbryder: Men du ser jo godt ud!!

Jeg havde det som om, han havde givet mig en knytnæve lige i fjæset. Og afsluttet med en mavepuster. Det eneste der fór rundt i hovedet på mig, var et forsøg på at finde den rette grimasse. Han anfægtede min ret til at være syg, uden at han vidste det. Han fortalte mig inddirekte, at det jeg oplevede her og nu på min krop, egentlig ikke var rigtigt.

Jeg sank et par gange for at forstå, at det han lige havde bekræftet, var det samme som de fleste andre mennesker også gør, inklusiv mig selv.

At vi dømmer på andres udseende, for hvordan de har det.

Og i bund og grund aner vi ikke en dyt om, hvordan andre har det.
Altså med mindre vi spørger.

Jeg tog mod til mig og svarede – men hvordan skal jeg da se ud?

Han var ikke et sekund i tvivl om, at han havde jokket i spinaten. Og gav mig ret.

For der er ingen der ved, hvordan fjæset skal stå.
Der er ikke nogen håndbog eller manual til, hvordan du skal se ud i bestemte situationer.
Lægen kunne ikke se på mig, at det havde været en rigtig møg nat uden søvn, han kunne ikke se at turen med de 80 km til København havde kostet blod, sved og tårer, og især angstens grimme ansigt havde vist sig pænt mange gange. Han kunne heller ikke se, at jeg to min. forinden min konsultation, havde siddet med de vildeste tanker om, at lægen ikke lige havde tænkt sig at hjælpe mig i dag. Han kunne heller ikke se, at når jeg kom hjem havde behov for at sove i to timer. Fordi det havde været en anstrengende og udmattende dag.

Måske er det bare meget bedre at spørge folk omkring dig, hvordan de har det. Så behøver ingen at antage noget.

Spørger du eller hvad gør du?

10268408_10202305885834684_8351339166793509197_n

2 thoughts on “Hvordan skal fjæset stå?

 1. Lindheart

  Det er desværre sådan at mange ser det – især dem der ikke har mærket en psykisk sygdom på egen krop eller haft det tæt på livet fordi en tæt på en selv har haft det.
  Det er det pokkers ved en psykisk sygdom – man kan jo som oftest ikke se det – og dem der har det er også mange gange gode til at skjule det, når de er ude og så falde sammen, når de kommer hjem 🙁
  Jeg håber, at han efter starten fik fat omkring emnet og kunne give dig nole brugbare ting med hjem så han blev en hjælp og ikke kun et slag i fjæset <3
  Knus

  Reply
 2. Hverdagsalmindeligheder.dk

  Jeg har fuld forståelse for at psykisk sygdom er svær at forstå. Og det glæder mig at der er så stor fokus på psykiske sårbarheder i medierne i øjeblikket. Men det tager lang tid før det bliver accepteret i befolkningen.
  Men alt kan vel lade sig gøre, for 20 år siden var kiropraktorer alternative behandlere og ikke i nærheden af at være accepteret som behandlere…Det er det nu.
  Så der er håb 🙂
  Jo tak det gik fint med resten af samtalen og han var en kende flov men vi fik en god snak trods alt.

  Reply

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *